Η ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΑΖΟΡΩΝ

Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε το 1963 θαρρώ, σε στίχους Μποστ και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Το τραγούδησε ο Μπιθικώτσης, που δεν ήθελε να το πει, λένε οι φήμες, διότι θεωρούσε ελαφρώς ανόητους τους στίχους, και για το λόγο αυτό το είπε όχι απλώς σοβαρά αλλά σχεδόν τσαντισμένος. Αποτέλεσμα, να γίνει μεγάλη επιτυχία, ακριβώς εξαιτίας της ερμηνείας του Μπιθικώτση. Στο πίσω μέρος του δίσκου (45άρι βέβαια ήταν) υπήρχε άλλο τραγούδι των ιδίων, Μποστ και Μίκη, η Ρομβία.
Το υλικό που παρουσιάζω εδώ είναι παλιότερη προσφορά του φίλου Περικλή. Αν τον πετύχω και τον βάλω στα αίματα, μπορεί να γράψει περισσότερα εκείνος.

Να προσθέσω ότι ο Μποστ ξεκίνησε ως στιχουργός την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. 'Οπως επέμενε να θυμίζει, τον Δεκέμβρη του 1944 έγραψε κάλαντα που τραγούδησε στους τραυματίες μαχητές του ΕΛΑΣ ο Γ. Σεβαστίκογλου. Δεν συνεργάστηκε μόνο με τον Μίκη. Γύρω στο 1965 έγραψε το Νεκροθάπται για τον νεαρό τότε Γιάννη Μαρκόπουλο. Αλλα αυτοτελή τραγούδια (δηλ. όχι ενταγμένα σε θεατρικό του έργο) δεν θυμάμαι, αλλά πολύ πιθανό να φταίει η νόσος του Αϊζενχάουερ.

Για τη Νήσο των Αζορών, έχω συγκεντρώσει (δηλαδή ο Περικλής, εγώ απλός μεταπράτης είμαι) το εξής υλικό:

Το εξώφυλλο του δίσκου
Οι στίχοι του τραγουδιού, δια χειρός Μποστ
Σκίτσο φιλόμουσου νέου
Σκίτσο οργανοπαίκτη
Στίχοι της Ρομβίας

 

 

Επιστροφή στις Σελίδες Μποστ
Επιστροφή στις Αστείες σελίδες
© 2005 Νίκος Σαραντάκος
sarant@pt.lu