Ο λαός των μουνούχων

 

Ο Κώστας Βάρναλης εξέδωσε τη νουβέλα «Ο λαός των μουνούχων» στην Αλεξάνδρεια το 1923 χρησιμοποιώντας το χαρακτηριστικό ψευδώνυμο Δήμος Τανάλιας. Το ίδιο ψευδώνυμο είχε χρησιμοποιήσει έναν χρόνο νωρίτερα για το ποιητικό του έργο «Το φως που καίει», που είχε κι αυτό εκδοθεί στην Αλεξάνδρεια από τον ίδιο εκδότη, τον Στέφανο Πάργα. Έγραφε με ψευδώνυμο γιατί ήταν δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός) και χρησιμοποιούσε σκόπιμα ένα προκλητικό, «μουτζούρικο» ψευδώνυμο, αντίθετο στα καλλιεπή (Πορφύρας κτλ.) που συνηθίζονταν. Βέβαια, όλοι ήξεραν την πραγματική του ταυτότητα και η ψευδωνυμία δεν τον προστάτεψε από τη δίωξη λίγα χρόνια αργότερα (επί δικτατορίας Παγκάλου), οπότε και απολύθηκε. Αυτά μπορείτε να τα δείτε στις σελίδες που έχω για τον Βάρναλη.

 

 Το βιβλίο «Ο λαός των μουνούχων» περιέχει την ομώνυμη νουβέλα και άλλες δύο («Ιστορία του Αγίου Παχωμίου» και «Φυλακές»).

 

Απ’ όσο ξέρω, η νουβέλα δεν κυκλοφορεί σε κάποια συγκεντρωτική έκδοση έργων του Βάρναλη, επομένως δεν βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία.

 

Παρουσιάζω εδώ το πρώτο μέρος του έργου. Εάν υπάρξει ανταπόκριση, το έργο θα ολοκληρωθεί, πιθανότατα σε τρεις ή τέσσερις συνέχειες.

 

 

 

Η ψηφιοποίηση γίνεται από την πρώτη έκδοση, της Αλεξάνδρειας, αλλά αποφάσισα να προσαρμόσω την ορθογραφία στα σημερινά.

 

 

 

 

Ο λαός των μουνούχων – 1η συνέχεια, δια χειρός της Μ.Κ. (προστέθηκε 5.11.2008)

 

 

 

 

Επιστροφή στα ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΖΙ

Αρχική σελίδα KEIMENA