Γλώσσα μετ’ εμποδίων – τι γράφτηκε για το βιβλίο

 

Στις αρχές Οκτωβρίου 2007 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου το βιβλίο μου «Γλώσσα μετ’ εμποδίων – Συμβολή στη χαρτογράφηση του γλωσσικού ναρκοπεδίου».

Στα τέλη του μηνός, ο Θεόδωρος Μωυσιάδης, από τους καλύτερους νεότερους γλωσσολόγους μας, μου έκανε την τιμή να γράψει μια εκτενή κριτική παρουσίαση του βιβλίου, που το πρώτο μέρος της μπορείτε να το διαβάσετε εδώ . Το δεύτερο μέρος της κριτικής του δημοσιεύτηκε στις 17/12 και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ -έχει και ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η πρώτη αναφορά σε εφημερίδα έγινε στα τέλη Οκτωβρίου. Ήταν μια σύντομη αλλά επαινετική μνεία, στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης, από τον γλωσσολόγο Ευθ.Φοίβο Παναγιωτίδη, ο οποίος προτείνει το βιβλίο για συζήτηση σε βάθος γύρω από την πρόσληψη της ετυμολογίας και άλλα πολλά θέματα. Το άρθρο του υπάρχει και στο διαδίκτυο, στο ιστολόγιο του Ε.Φ.Παναγιωτίδη.

Στις 6 Νοεμβρίου, ο Παντελής Μπουκάλας μου έκανε την τιμή να γράψει επαινετική εκτενή κριτική στην εφημ. Καθημερινή, που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ. Επίσης, στις 24 Νοεμβρίου, ο Γιάννης Χάρης αφιέρωσε στο βιβλίο μεγάλο μέρος της επιφυλλίδας του στην εφημ. Τα Νέα.

Από τα άλλα ιστολόγια, τα μη γλωσσολογικά, ο Αθήναιος μου έκανε την τιμή να μου αφιερώσει επαινετική κριτική που μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ . Οι φίλοι από το ιστολόγιο Πόντος & Αριστερά έκαναν επαινετική παρουσίαση του βιβλίου με έμφαση στην απομυθοποιητική του πλευρά. Ο Πάνος Ζέρβας στην Καλύβα μίλησε με καλά λόγια για το βιβλίο εστιαζόμενος σε μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Στο βιβλίο αναφέρθηκε επίσης κολακευτικά ο φίλος Αλλού Φαν Μαρξ με αφορμή το γνωστό παιχνίδι της "σελίδας 123".

Με αφορμή την γκάφα του υπουργού Παιδείας (;) Στυλιανίδη, που επανέλαβε αυτούσιες τις εθνικιστικές μπαρούφες του Hellenic Quest, ο Στρατής Μπουρνάζος έγραψε στις 10.2 στην κυριακάτικη Αυγή το άρθρο "Ο ετυμόλογος υπουργός" στο οποίο κάνει επαινετική εκτενή αναφορά στο βιβλίο μου, μια και γενικεύοντας αναφέρεται σε όλο το φάσμα της ελληνοκεντρικής παραγλωσσολογίας. (Επειδή το σάιτ της εφημερίδας πέφτει συχνά, αναδημοσιεύω το άρθρο στις σελίδες μου). Λίγες μέρες αργότερα, ο Πάσχος Μανδραβέλης αναφέρθηκε στο ίδιο θέμα στο άρθρο του "Το εθνικιστικό 'σκονάκι' του υπουργού Παιδείας" και έκανε σύντομη αναφορά στο βιβλίο.

Αρκετά ιστολόγια ανακοίνωσαν την εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό. Το "Πόντος και Αριστερά" (σε συνέχεια του παραπάνω ποστ), ο Αθήναιος με δεύτερο ποστ, οι Ανορθογραφίες και η Γητεύτρια, ελπίζοντας να μην ξέχασα κάποιον. Τους ευχαριστώ όλους πολύ!

Στις 23 Φεβρουαρίου, κατά σύμπτωση την ίδια μέρα με την εκδήλωση στον Ιανό όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο, δημοσιεύτηκε στα Νέα εκτενής κριτική του Δημοσθένη Κούρτοβικ. Περισσότερα για την κριτική αυτή, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Την ίδια μέρα ο φίλος Καλλίμαχος δημοσίευσε στο ιστολόγιό του, τον Κρατύλο, κριτική του βιβλίου "από ελληνοκεντρική οπτική γωνία". Να σημειωθεί ότι ο Καλλίμαχος ήταν παρών στην παρουσίαση στον Ιανό και σχολιάζει παρεμπιπτόντως και την εκδήλωση, όμως πάντοτε από ελληνοκεντρική οπτική γωνία. Στο δικό του ιστολόγιο, ο φίλος Κώστας Κουρεμένος δημοσίευσε εκτενή κριτική παρουσίαση της εκδήλωσης στον Ιανό, με έμφαση στο ενδεχόμενο εξαγγλισμού. Το θέμα μπορεί να οδηγήσει σε γόνιμη συζήτηση.

Σε απάντηση στην κριτική του Δημοσθένη Κούρτοβικ, ο Γιάννης Χάρης έγραψε στο ιστολόγιό του σύντομο αντισχόλιο και αρκετά εκτενέστερα στο δικό του ιστολόγιο ο Τιπούκειτος, όπου μάλιστα υπήρξε και ενδιαφέρουσα συζήτηση με ουσιαστικά σχόλια όπως του Μελέαγρου.

Τις ίδιες μέρες, το βιβλίο διαλέχτηκε σαν πρόταση της εβδομάδας στην ενότητα "Θεωρήματα βιβλίου" (υποθέτω, τα μη λογοτεχνικά) στον προσωπικό κόμβο του Γ.Α. Παπανδρέου.

Στις αρχές Μαρτίου, στη στήλη του στο ένθετο περιοδικό Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, ο Ανδρέας Παππάς, με αφορμή τον όρο e-mail και τις πιθανές αποδόσεις του στα ελληνικά, κάνει σύντομη αλλά επαινετική αναφορά στο βιβλίο, για το οποίο λέει ότι "εκτός των άλλων, «βάζει στη θέση τους» με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και τους κάθε είδους νεογλωσσαμύντορες" -δεν αποκλείεται να σχολιάσω και επί της ουσίας το άρθρο αυτό.

Επιστροφή στη Γλώσσα μετ' εμποδίων
Επιστροφή στις σελίδες για τη Γλώσσα
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου