Και η επιδημία ολοένα εξαπλώνεται…

 

Διαβάζω στον αθλητικό ιστοχώρο sport.gr (29.11.07 το πρωί) ότι μετά τη θριαμβευτική εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί της Λάτσιο στη Ρώμη, οι οπαδοί της ομάδας «ετοιμάζουν αποθεωτικής υποδοχής στους ποδοσφαιριστές» στο αεροδρόμιο.

 

Θα μου πείτε, σιγά τα λάχανα. Η επιδημία της γενικομανίας εξαπλώνεται ανεξέλεγκτη και προσβάλλει εδώ και κάμποσα χρόνια έγκριτες εφημερίδες, βαθυστόχαστους αναλυτές, επιφανείς λαθοθήρες, σκιτσογράφους, τραγουδοποιούς και ελλαδέμπορους, θα κολλήσουμε τώρα σε μια ταπεινή ιστοσελίδα;  

 

Μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά επιτρέψτε μου να παρατηρήσω από τη μια ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα δεν είναι και τόσο λαθρόβια αφού πρόσφατα έκλεισε δεκαετία (ή περισσότερο;) ζωής, και από την άλλη ότι μέχρι τώρα ο ιός της γενικομανίας προτιμούσε ρήματα της λόγιας γλώσσας, σαν το αποποιούμαι, το επιδέχομαι, το διαφεύγω, το απεκδύομαι, το μετέρχομαι, το απάδω.

 

Η εξάπλωση της επιδημίας σε ένα κοινότατο ρήμα της καθημερινής γλώσσας όπως το «ετοιμάζω», είναι ασφαλώς ένα καινούργιο φαινόμενο –κι ας ευχηθούμε, όχι με πολλές ελπίδες είναι η αλήθεια, να μη βρει μιμητές.

 

Εκτός, βέβαια, αν είναι φόρος τιμής στον μέγιστο Μποστ.

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο