Ποδαρικό στη γενικομανία

 

Φίλος των σελίδων με ενημερώνει ότι το «μαργαριτάρι για ποδαρικό» που επισήμανα τις προάλλες δεν είναι το πρώτο του 2009, αφού ο ίδιος έχει να μου προτείνει ένα άλλο που το ψάρεψε ανήμερα την πρωτοχρονιά στην έγκυρη Καθημερινή.

 

Πρόκειται για νέο κρούσμα γενικομανίας, σε ρεπορτάζ του Κωνσταντίνου Ζούλα, ο οποίος παραθέτει, χωρίς να σχολιάζει, τις δηλώσεις του Κ. Παπούλια από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

«Απαιτείται ένας νέος τρόπος σκέψης», προσέθεσε ο κ. Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε και σε όσα ακολούθησαν του τραγικού θανάτου του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου

 

Κι όμως, το ακολουθώ στην μεν αρχαία γλώσσα συντασσόταν με δοτική, στην δε παλαιότερη καθαρεύουσα, όσο και στη δημοτική, με αιτιατική το βρίσκαμε – η γενική είναι φρούτο καινούργιο. Ψάχνοντας στο γκουγκλ βρήκα κάμποσες ανευρέσεις όπου η γενική πτώση είναι κάπως λιγότερο αδικαιολόγητη, στο σχήμα: όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν του τάδε γεγονότος. Εκεί, επειδή το «προηγήθηκαν» παίρνει πράγματι γενική, μπορούμε να πούμε πως παρασέρνει και το «ακολούθησαν», αν και πολύ πιο στρωτό βρίσκω να πει κανείς: όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν το τάδε γεγονός ή, αν σας πληρώνουν παραπάνω για κάθε γενική πτώση που χρησιμοποιείτε: όσα προηγήθηκαν του τάδε γεγονότος και όσα ακολούθησαν.

 

Όμως εδώ, στο απόσπασμα της Καθημερινής, δεν υπάρχει ούτε αυτή η δικαιολογία, και το «ακολούθησαν του θανάτου» έρχεται να προστεθεί στον δυστυχώς μακρύ κατάλογο των θυμάτων της γενικομανίας, πλάι στο μετέρχομαι, το επιδέχομαι, το αποποιούμαι κι όλα τ’ άλλα. Και μάλιστα με ποδαρικό!

 

 

 

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο

 © 2009 Νίκος Σαραντάκος