Πράβο Γιάζντι, μέλλων υπουργός μεταφορών της Νομανσλάνδης

 

Την είδηση την ψάρεψε ένας φίλος στο BBC. Βρέθηκε, λένε, ο δαιμόνιος Πράβο Γιάζντι, ο Πολωνός οδηγός που είχε κάνει ένα σωρό τροχαίες παραβάσεις από τη μια ως την άλλη άκρη της Ιρλανδίας. Πενήντα φορές τον σταμάτησαν, μα εκείνος έδινε κάθε φορά άλλη διεύθυνση κι έτσι ξέφευγε σαν χέλι από τα αστυνομικά δίχτυα. Κι έτσι συνέχισε να περνάει με κόκκινο, να παρκάρει παράνομα, να παραβιάζει το όριο ταχύτητας, ώσπου…

 

Ώσπου, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ, κάποιος προσεχτικός αστυνομικός συνειδητοποίησε ότι ο δαιμόνιος Πράβο Γιάζντι, ή για να το γράψω πολωνικά Prawo Jazdy, δεν υπάρχει! Στα πολωνικά, Prawo Jazdy σημαίνει απλώς «άδεια οδήγησης», κι όμως πάνω από πενήντα φορές υπήρχε στα μητρώα καταγραμμένος παραβάτης με αυτό το ονοματεπώνυμο και βέβαια με διαφορετική κάθε φορά διεύθυνση κατοικίας! Να σημειώσουμε ότι οι Πολωνοί είναι η πολυπληθέστερη κοινότητα μεταναστών στην Ιρλανδία.

 

 

Βέβαια, το λάθος δεν είναι καθαυτό μεταφραστικό σαν τα άλλα που φιλοξενώ σ’ αυτή την ενότητα, είναι όμως πολύ γουστόζικο. Όσο για τον Πράβο, ήδη ανέλαβε υπηρεσία στο Σώμα Εφοδιασμού και Μεταφορών της Στρατιάς των Ανύπαρχτων –και όταν φτιαχτεί επιτέλους το κράτος της Νομανσλάνδης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολυταξιδεμένος Πράβο Γιάζντι θα είναι ο πρώτος Υπουργός Μεταφορών!

 

 

Επιστροφή στο Κομπολόι του Δραγουμάνου© 2009 Νίκος Σαραντάκος