Συμμορία με άγνωστους πρωτεργάτες

 

Βλέπω στον (διαδικτυακό) Σκάι, πρωί της 16.4.2008, ειδησεογραφικό στιγμιότυπο για την κατάθεση του Χρ. Ζαχόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι τον εκβίαζε «συμμορία με πρωτεργάτιδα» την πρώην γραμματέα του. Όχι, δεν θα μπω στην ουσία, θα μείνω στη διατύπωση. Η διατύπωση αυτή δεν είναι αποκλειστικότητα του Σκάι, απαράλλαχτη τη βρίσκω και στην ηλεκτρονική έκδοση του Ελ. Τύπου, και στο in.gr και παντού. Προφανώς η υπηρεσία που μοιράζει καθημερινά την ύλη στα μέσα ενημέρωσης έχει επικεφαλής της κάποιον ερμαφροδιστή.

 

Θα το καταλάβατε, μ’ ενοχλεί ο τύπος «την πρωτεργάτιδα» που συνεπάγεται και την ονομαστική «η πρωτεργάτις». Τα λεξικά ωστόσο, όλα, δίνουν σαν θηλυκό του «πρωτεργάτη» την  «πρωτεργάτρια». Ο τύπος «η πρωτεργάτις» δεν είναι καν αρχαίος να πεις ότι έχει ένδοξες καταβολές –απαντά μόλις στον βυζαντινό Χωνιάτη. Εννοείται ότι μέχρι σήμερα, στη χρήση, υπερτερεί συντριπτικά ο τύπος «πρωτεργάτρια» σε σχέση με τον «πρωτεργάτις/πρωτεργάτιδα».

 

Αλλά οι ερμαφροδιστές δεν τα κοιτάζουν αυτά. Αποφασισμένοι να επεκτείνουν όλο και περισσότερο τους ερμαφρόδιτους τύπους, μπορεί να αφήνουν την ταπεινή εργάτρια να διατηρεί μέσα στη μουτζούρα της φάμπρικας τη γραμματική θηλυκότητά της, αλλά αμέσως μόλις τολμήσει να επεκταθεί σε άλλες σφαίρες, να γίνει, ας πούμε, συνεργάτρια ή, ακόμα χειρότερα, πρωτεργάτρια, έρχονται τα αποσπάσματα εφόδου και της φοράνε γλωσσικά μουστάκια.

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο