Ευπρεπισμένοι σκελετοί εκκαθαρίζουν λογαριασμούς στο ντουλάπι

 

Άλλο ένα παράδειγμα ότι ο ευπρεπισμός ισοπεδώνει διακρίσεις.

Στο Βήμα της Κυριακής 8.6.2008, στο άρθρο του Ι. Πρετεντέρη, που έχει τίτλο «Σκελετοί στο ντουλάπι», διαβάζω ότι κάποιοι πιστεύουν πως η διερεύνηση της υπόθεσης Μίζενς έχει τη μορφή "εκκαθάρισης λογαριασμών".

Όμως, ο όρος «εκκαθάριση λογαριασμών» έχει πολύ συγκεκριμένη κυριολεκτική σημασία στη λογιστική κι έτσι, έστω και μέσα σε εισαγωγικά, με ενοχλεί, επειδή ισοπεδώνει τις διακρίσεις που με τόση πρεμούρα προσπαθούν τάχα μου να υπερασπίσουν οι νεοκαθαρευουσιάνοι. Και μέχρι στιγμής, η διάκριση αυτή δεν έχει «καεί»: εκκαθάριση λογαριασμών στη λογιστική, ξεκαθάρισμα λογαριασμών η μεταφορική χρήση, είτε πρόκειται για πυροβολισμούς ανάμεσα σε ανθρώπους της νύχτας είτε για πιο αθόρυβες μέθοδες που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί. Γιατί να μην πει «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ο αρθρογράφος; Τον ενοχλεί τάχα η γενική; Περίεργο!

Ακόμα πιο περίεργο, επειδή ο Π. ευπρεπιστής δεν είναι, και μάλιστα στο ίδιο άρθρο, στον επίλογο, γράφει για «την αίσθηση του κουκουλώματος», που μου φαίνεται εξίσου μπασκλασαρία με το «ξεκαθαρίσματος». Οπότε σκέφτομαι πως ίσως το είχε αρχικά έτσι και μετά το ευπρέπισε, ο ίδιος ή ο επιμελητής. Το κουκούλωμα δεν μπορούσε να το ευπρεπίσει γιατί η πλήρης πρόταση έχει «του κουκουλώματος, της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης», οπότε δεν μπορούσε να βρει άλλο συνώνυμο. (Και πόσο διαφέρει άραγε το κουκούλωμα από τη συγκάλυψη;) Από την άλλη, δεν αποκλείεται για μερικούς αυτό το «ξεκαθάρισμα» να είναι πιο χυδαίο από το «κουκούλωμα» μια και αρχίζει από το χυδαίο «ξε-» κι έτσι τους φάνηκε… εκπεσμός να το χρησιμοποιήσουν σε μια έγκριτη εφημερίδα!

 

 

 

ΥΓ

Παρά τον τίτλο που έβαλα, δεν με ενοχλεί καταρχήν η μεταφορά του αγγλισμού, αν κι εγώ θα ήθελα σκελετούς στη ντουλάπα, διότι πού να χωρέσει ο σκελετός σε ντουλάπι δυο πήχες· αν και υπάρχουν και όρθια ντουλάπια, τα αποκαλούμενα μπακάληδες, όπου χωράει μια χαρά ο σκελετός αν βέβαια βγάλεις τα ράφια, αλλά μάλλον πλατειάζω.

 Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο