Η Στρατιά των Ανύπαρκτων ολοένα πυκνώνει

Μετά τον αρμένιο συνθέτη Μποχεμιάν, τον σοφό αυτοκράτορα Τσινγκ τον πρώτο και τους άλλους ήρωες που ανασύρθηκαν από την ανυπαρξία χάρη σε έναν ευτυχή συνδυασμό φαντασίας και μεταφραστικής ανικανότητας, ένα νέο εκλεκτό μέλος ήρθε να πυκνώσει τις γραμμές της Στρατιάς των Ανύπαρκτων. Πρόκειται για τον Γάλλο ευγενή Μπασέν ντε Λαντρ, μεγάλο ευεργέτη, ο οποίος, όπως διαβάζουμε, έχτισε τη Σεντ Σαπέλ στο Παρίσι.

 

Η κοσμοϊστορική αυτή αποκάλυψη περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ο κίτρινος σταυρός» του Ρενέ Γουάις (αν υποθέσουμε ότι έτσι προφέρεται ο René Weis), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ενάλιος και μιλάει για την εξολόθρευση των τελευταίων Καθαρών τον 14ο αιώνα από την επίσημη καθολική εκκλησία.

 

Βέβαια, τα βιβλία της επίσημης ιστορίας, που επιμένουν να αγνοούν σκανδαλωδώς τη Στρατιά των Ανύπαρκτων, θα σας πουν ότι τη Σεντ Σαπέλ την έχτισε ο Λουδοβίκος ο Θ’. Τι συμβαίνει εδώ; Μήπως ο άρπαγας βασιλιάς σφετερίστηκε τη δόξα του πιστού του φεουδάρχη;

 

Μπα, το πιθανότερο είναι να έβαλε το χέρι του όχι η μεταφράστρια αλλά ο διορθωτής του κειμένου (ή ίσως ο επιμελητής;). Αυτό το συμπέρασμα έβγαλε με ταλέντο Σέρλοκ Χολμς ο Φίλος μου που διαβάζει, δεδομένου ότι το επίμαχο απόσπασμα είναι:

           

Το είχε ιδρύσει [κάποιο νοσοκομείο] ο Λουδοβίκος Θ΄, γιος της Μπλανς της Καστίλης, την ίδια εποχή με τον Μπασέν ντε Λαντρ, ο οποίος έκτισε επίσης και τη Σεντ-Σαπέλ στο Παρίσι.

 

Τι συμβαίνει εδώ; Μπασέν ντε Λαντρ άνθρωπος δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως το Bassin des Ladres, παναπεί το Λουτρό των Λεπρών, που ήταν φημισμένα στην εποχή τους ιαματικά λουτρά. Προφανώς δηλαδή η μεταφράστρια έγραψε:

 

Το είχε ιδρύσει [το νοσοκομείο] ο Λουδοβίκος Θ΄, γιος της Μπλανς της Καστίλης, την ίδια εποχή με το Μπασέν ντε Λαντρ, ο οποίος έκτισε επίσης και τη Σεντ-Σαπέλ στο Παρίσι.

 

και ήρθε ο νυμανής διορθωτής που ακολουθώντας άτεγκτα τον κανόνα του τελικού νι κοτσάρισε ένα νι και έπλασε τον παραγνωρισμένο ευγενή Μπασέν ντε Λαντρ.

 

Φταίει όμως και η μεταφράστρια, διότι η πρόταση δεν στέκει και πολύ καλά στα πόδια της. Πήγαινε γυρεύοντας όταν έβαλε τα μέλη της πρότασης στη σειρά αυτή. Άλλωστε, όπως μου λέει ο φίλος μου, το βιβλίο είναι γεμάτο από τρανταχτά μεταφραστικά λάθη, αλλά τα περισσότερα δεν είναι τόσο διασκεδαστικά όσο η δημιουργία του πιστού ιππότη Μπασέν ντε Λαντρ.

 Επιστροφή στο Κομπολόι του Δραγουμάνου© 2007 Νίκος Σαραντάκος