Τα Ατελή Ιουλιανά ποιήματα του Κ.Π.Καβάφη

 

Τα «Ατελή» ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, που δεν ολοκληρώθηκαν από τον ποιητή και βρέθηκαν στο αρχείο του μετά το θάνατό του, εκδόθηκαν το 1994 σε υποδειγματική φιλολογική έκδοση από τον Ίκαρο με επιμέλεια της Ρενάτας Λαβανίνι (Renata Lavagnini). Από αυτά τα 30 περίπου ποιήματα, που όλα τους έχουν γραφτεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια της ζωής του ποιητή, τα πέντε έχουν θέμα τους τον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Να θυμίσω ότι στον Ιουλιανό είναι επίσης αφιερωμένα εφτά από τα «ολοκληρωμένα» ποιήματα του ποιητή.

 

Σε αντίθεση με τα ολοκληρωμένα ποιήματα (δηλ. τα 154 αναγνωρισμένα, τα 37 αποκηρυγμένα και τα 45 κρυμμένα), τα Ατελή δεν βρίσκονται στο Διαδίκτυο, ίσως για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων –βέβαια, το έργο του ποιητή αποτελεί από το 2003 κοινό κτήμα, μετά την παρέλευση 70 ετών από το θάνατό του, αλλά στην ειδική περίπτωση των Ατελών ποιημάτων ενδέχεται να υπάρχουν δικαιώματα για την αναστήλωση του κειμένου.

 

Τέλος πάντων, αν πιστεύει κάποιος ότι η δημοσίευση αυτή παραβιάζει δικαιώματά του, ας με ειδοποιήσει να αφαιρέσω τα επίμαχα κείμενα. Τα κείμενα είναι παρμένα, επαναλαμβάνω, από το: Κ. Π. Καβάφης, Ατελή ποιήματα 1918-1932, Φιλολογική έκδοση και σχόλια Renata Lavagnini, Ίκαρος 1994.

 

Εδώ θα περιοριστώ να αναδημοσιεύσω, με μερικά σχόλια, τα πέντε Ατελή καβαφικά ποιήματα που έχουν αντικείμενό τους τον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Είναι τα εξής:

 

Ο επίσκοπος Πηγάσιος

Η διάσωσις του Ιουλιανού

Αθανάσιος

Hunc deorum templis

[Πρώτα ο Ματθαίος, πρώτα ο Λουκάς]

 
Αφιερώνω τη δημοσίευση στον Πάνο Ζέρβα, ιστολόγο της Καλύβας, που ένα δικό του δημοσίευμα ήταν το ερέθισμα για να γράψω αυτά εδώ.

 

 

Επιστροφή στα Καβαφικά
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου