Δραματική συνάντησις στο Λονδίνο 

 

Γελοιογραφία του Μποστ από την Ελευθερία της 14ης Ιουλίου 1963.

 

Στο περιθώριο του επίσημου βασιλικού ταξιδιού του Παύλου και της Φρειδερίκης, του βασιλικού ζεύγους της Ελλάδας, στο Λονδίνο, τον Ιούλιο του 1963, η Μπέτυ Αμπατιέλου, αγγλίδα σύζυγος του κομμουνιστή ναυτεργάτη Αντώνη Αμπατιέλου, συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Πιπινέλη, υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ζητώντας να απελευθερωθεί ο σύζυγός της που είχε καταδικαστεί σε ισόβια μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

Είχε προηγηθεί το ιδιωτικό ταξίδι της Φρειδερίκης στο Λονδίνο τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Τότε η Μπέτυ Αμπατιέλου με άλλους διαδηλωτές είχε στριμώξει τη Φρειδερίκη (τη χαστούκισε, διαδόθηκε μάλλον ανακριβώς) έξω από το ξενοδοχείο της. Την Αμπατιέλου την είχε τότε βοηθήσει ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης και λέγεται ότι αυτή ήταν η αφορμή για τη δολοφονία του ένα μήνα αργότερα, τον Μάη του 1963.

Ο πρωθυπουργός Κων. Καραμανλής επέμενε να μη γίνει το δεύτερο (το επίσημο) βασιλικό ταξίδι στο Λονδίνο, φοβούμενος νέα επεισόδια. Όταν οι βασιλείς τον αγνόησαν, παραιτήθηκε και ανέλαβε ως «ημι-υπηρεσιακός» πρωθυπουργός ο Παν. Πιπινέλης, έως τότε υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση της ΕΡΕ, για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η αντιπολίτευση ζητούσε αμιγώς υπηρεσιακή κυβέρνηση, πράγμα που έγινε τελικά τον Σεπτέμβριο (πρωθυπουργός Μαυρομιχάλης).      

Πριν από τη συνάντηση Πιπινέλη-Αμπατιέλου στο Λονδίνο, είχαν κυκλοφορήσει φήμες ότι θα ανακοινωνόταν η απελευθέρωση του Αντώνη Αμπατιέλου (Τόνυ για τους Άγγλους). Πράγματι, ανακοινώθηκε αποφυλάκιση… αλλά όχι του Αμπατιέλου. Απελευθερώθηκαν κάποιοι άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι, αλλά και δοσίλογοι, με κορυφαίο τον εβραίο καταδότη Ίνο Ρεκανάτι, παρά την έντονη αντίθεση της εβραϊκής κοινότητας.

Ο Ίνο Ρεκανάτι, γόνος μεγάλης εβραϊκής οικογένειας, στην κατοχή συνεργάστηκε με τους Γερμανούς μαζί με τον αδελφό του Πίπο και πήρε πολύ κόσμο στο λαιμό του. Μετά την κατοχή καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε το 1963.

Αν ενδιαφέρεστε για μια πιο αναλυτική εξιστόρηση του αγώνα της Μπέτυς Αμπατιέλου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

Μπέτυ Αμπατιέλου και Φρειδείκη, ένα χαστούκι (;) στο Λονδίνο

 

Αξίζει να προσέξει κανείς τον έξοχο τρόπο με τον οποίο αποδίδει ο Μποστ τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστών αλλά και τα κατά συρροή λογοπαίγνια, όπως το Pipinelson (Nelson, στην πλατεία Τραφάλγκαρ γίνονταν οι διαδηλώσεις) και το «τοποτηρητής που πίνει το πικρόν τοποτήριον του ίνου», καθώς παίζει με τον Ίνο και τον Οίνο. Ο «πρίνκιψ Κάρολος» είναι ο σημερινός ακόμα διάδοχος. Τότε ήταν 14χρονος και είχε δημιουργήσει σκάνδαλο επειδή μπήκε σε ένα μπαρ και παράγγειλε και ήπιε κονιάκ.

 

 

Επιστροφή στις Σελίδες Μποστ
Επιστροφή στις Αστείες σελίδες© 2007 Νίκος Σαραντάκος
sarant@pt.lu