Τάκης Κουκουές και Κόκκινο Πιπέρι


Ο Τάκης ο Κουκουές είναι ένα από τα πρώτα ελληνικά κόμικς. Δημοσιεύτηκε στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη για ένα περίπου χρόνο, από τον Οκτώβριο του 1946 έως τον Οκτώβριο του 1947, οπότε και έκλεισε με απόφαση των αρχών ο Ριζοσπάστης (αν και ο Ρίζος της Δευτέρας συνέχισε να βγαίνει έως τις 22 Δεκεμβρίου). Πίσω από το ψευδώνυμο βρισκόταν ο Ευ. Τερζόπουλος που έγινε στη συνέχεια γνωστός εκδότης.

Ενώ είχε ξεκινήσει ο εμφύλιος, ενώ καθημερινά γίνονταν εκτελέσεις αγωνιστών και δολοφονίες από παρακρατικούς, ο Ριζοσπάστης το 1947 είχε βάλει σε εφαρμογή πρόγραμμα ποιοτικής αναβάθμισης, με μια θεματική σελίδα κάθε μέρα, για παράδειγμα την Τρίτη υπήρχε αφιέρωμα στα αθλητικά, ενώ την Πέμπτη στις τέχνες και τα γράμματα. Η Κυριακή ήταν η μέρα της σάτιρας, με τη σελίδα Κόκκινο Πιπέρι, και εκεί δεσπόζουσα θέση κατείχε το σκίτσο του "συνεργάτη μας Τάκη", συνήθως με την ηλικία του σε παρένθεση.

Ο Τάκης ξεκίνησε 9 χρονών, αλλά στο φύλλο της 17 Νοεμβρίου 1946 σκιτσάρει τα γενέθλιά του, και από τότε και στο εξής αναφέρεται ως "10 χρονών". Τα περισσότερα από τα σκίτσα του Τάκη του Κουκουέ δημοσιεύτηκαν περί το 1981 σε ένα αλμπουμάκι από τις εκδόσεις Κολούμπρα σε επιμέλεια Νίκου Πλατή. 'Ηταν το δεύτερο μιας σειράς από "Γνήσια ελληνικά κόμικς" (το πρώτο ήταν ο Πίπης ο Πάπιας της περιόδου 1947-52). Δεν ξέρω αν υπήρξε συνέχεια αυτής της σειράς. Ο επιμελητής παρουσιάζει τα σκίτσα περίπου σε χρονολογική σειρά, παραλείποντας ελάχιστα, προφανώς επειδή δεν είχε στα χέρια του τα αντίστοιχα φύλλα της εφημερίδας.

Αν και το άλμπουμ του 1981 είναι δυσεύρετο σήμερα, προτίμησα να ξεκινήσω με τα σκίτσα εκείνα που είχε παραλείψει να συμπεριλάβει ο Ν. Πλατής.

Η κυβερνητική κρίση
Δημοσιεύτηκε στις 31 Αυγούστου 1947

Ο γάμος
Δημοσιεύτηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1947

Η "αμνηστία"
Δημοσιεύτηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1947

Η... παράδοσις των ανταρτών!
Δημοσιεύτηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1947

Τα εξάχρονα του Ε.Α.Μ.
Δημοσιεύτηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1947

... και το σιχτίρ πιλάφ
Δημοσιεύτηκε στις 5 Οκτωβρίου 1947

Η απελευθέρωση
Δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου 1947

Επιστροφή στις Αστείες σελίδες
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου