Στρατής Μυριβήλης – Πόλεμος

 

Ανεβάζω εδώ ένα δυσεύρετο αντιπολεμικό ποίημα του Στρατή Μυριβήλη, με τίτλο «Πόλεμος». Είναι το πρώτο και εκτενέστερο διήγημα της συλλογής «Διηγήματα» που κυκλοφόρησε στη Μυτιλήνη το 1928, δηλαδή μετά την πρώτη έκδοση της Ζωής εν τάφω (1924), τη λεγόμενη «μικρή», αλλά πριν από τη δεύτερη έκδοση της Μυτιλήνης (1930), την επεκτεταμένη, και τις μετέπειτα ξαναδουλεμένες (και λιγάκι λογοκριμένες) αθηναϊκές εκδόσεις.

 

Ο Πόλεμος παρουσιάστηκε, με τον τίτλο «Λουλούδι της φωτιάς» πολύ αργότερα, στο «Κόκκινο βιβλίο» του Μυριβήλη. Το μεταγενέστερο διήγημα είναι πολύ εκτενέστερο από το παλιό, ξαναδουλεμένο, και με κάποιες ουσιαστικές διαφορές στην πλοκή. Μέχρι να γράψω μια μικρή μελέτη για το θέμα, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει το Λουλούδι της φωτιάς και να κρίνει μόνος του.

 

Παρ’ όλ’ αυτά, η αξία του διηγήματος είχε αναγνωριστεί από τους κριτικούς της Αθήνας (ο Φώτος Πολίτης και ο Βασίλης Ρώτας έγραψαν πολύ θετικές κριτικές), όπως διαβάζω στο βιβλίο του Κώστα Μίσσιου Ένας Μυριβήλης αλλιώτικος, αλλά και από τον Γιώργο Κοτζιούλα, ο οποίος μάλιστα είχε γράψει και μονογραφία για την πολεμική πεζογραφία του Μυριβήλη.

 

Χάρη στον φίλο Θωμά που άρχισε την πληκτρολόγηση και στην φίλη Μ.Μ. που τη συνέχισε, παρουσιάζω εδώ, σε δυο συνέχειες, το διήγημα:

 

Στρατής Μυριβήλης – Πόλεμος, 1ο μέρος, δια χειρός Θωμά (προστέθηκε 13.12.2008)

 

Στρατής Μυριβήλης – Πόλεμος, 2ο μέρος, δια χειρός Μ.Μ. (προστέθηκε 23.1.2009)

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στα ΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΖΙ

Αρχική σελίδα KEIMENA