Αλλαξοπισθέντες και αλλαξοφωτισθέντες

 

Διαβάζω στην εφημερίδα ένα άρθρο με τίτλο «Οι Τούρκοι φακέλωναν τις μειονότητες». Σύμφωνα με τον ανταποκριτή, ο πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας υποστήριξε ότι

«υπάρχει σχετική ιστορική έρευνα και ονομαστικός κατάλογος που αποκαλύπτουν ότι αρκετοί Αλεβίτες και Κούρδοι είναι αλλαξοπισθέντες Αρμένιοι, οι οποίοι όχι μόνο δεν είναι φιλικοί, αλλά είναι γνωστό ότι προσπαθούν να ιδρύουν εκκλησίες».

Λιγάκι τρικυμισμένη όλη η πρόταση, αλλά αυτό που μου χτύπησε στο μάτι είναι η γλαφυρή μετοχή «αλλαξοπισθέντες». Άραγε ποιανού ρήματος είναι; Του ανύπαρκτου «αλλαξοπείθομαι» άραγε; Ή του «αλλαξοπιέζω»; Μήπως ο ποιητής εννοεί ότι οι Αρμένιοι πείσθηκαν ή ίσως πιέσθηκαν για να αλλάξουν τη θρησκεία τους;

 

Βέβαια οι καημένοι οι Αρμεναίοι απλώς αλλαξοπίστησαν, αλλά βέβαια δεν μπορούσε κοτζαμάν κυρ ανταποκριτής να πέσει τόσο χαμηλά, μαζί με τον λαουτζίκο, και να γράψει το απλοελληνικό «αρκετοί Αλεβίτες και Κούρδοι είναι Αρμένιοι που αλλαξοπίστησαν». Και ψάχνοντας ο εφέντης να βρει τη μετοχή, δεν μπόρεσε ν’ αντισταθεί και στη γοητεία του ευγενούς θήτα κι έτσι αλλαξοφώτισε τη γλώσσα (κοινώς: της άλλαξε τα φώτα) κι έπλασε το ανύπαρκτο «αλλαξοπισθέντες»!

 

Φυσικά, αν για κάποιο λόγο δεν ταιριάζει στη φράση μας η αναλυτική σύνταξη (‘που αλλαξοπίστησαν’), πέρα από το «δήθεν σωστό» (δηλαδή σωστό, αλλά αχώνευτο) ‘αλλαξοπιστήσαντες’, υπάρχει και η λύση η στρωτή: «αλλαξόπιστος», λέξη δόκιμη, αφού έχω βρει να τη χρησιμοποιούν, μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κόντογλου αλλά και ο Θ.Π.Τάσιος, που μόνο για μαλλιαρός δεν μπορεί να κατηγορηθεί! Αλλά βέβαια ο αλλαξόπιστος δεν έχει ευγενή διαπιστευτήρια, δεν είναι μετοχή, δεν τελειώνει στο ακαταμάχητο «-θέντες», δεν μετέχει παναπεί της τρισχιλιετούς μας θολούρας!

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο