Το κείμενο αυτό, διορθωμένο και ξανακοιταγμένο, περιλαμβάνεται στο βιβλίο μου "Γλώσσα μετ' εμποδίων" που κυκλοφορεί από τον Οκτώβρη του 2007 από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου. Περισσότερα για το βιβλίο μου αυτό, μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

Η κρυφή γοητεία της δοτικής

 

Τόση γοητεία ασκεί η δοτική πτώση στους νεοκαθαρευουσιάνους μας, που δεν αρκούνται στο να νεκρανασταίνουν παλιές στερεότυπες φράσεις, αλλά προχωρούν και πλάθουν καινούργιους τραγέλαφους.

 

Για παράδειγμα, πολύ φοριέται τελευταία το «επί τω έργω», διότι η απλώς λόγια φράση «επί το έργο(ν)» φαίνεται πως δεν είναι αρκετά χαρντ για τους νεοκαθαρευουσιάνους μας. Μερικοί βέβαια παίζουν σε δύο ταμπλό, όπως η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στον υπέρτιτλό της τιτλοφορείται

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί τω έργω ενώ μέσα στη σελίδα έχει «επί το έργον», που το βρίσκω απείρως ομαλότερο έστω και με το νι του μεζεδοπώλη.

 

Όμως το βραβείο του τραγέλαφου το παίρνει η Αυγή της 7.5.2006, που κατασκεύασε τον τραγέλαφο «ως επί τω πλείστον», παντρεύοντας δοτική με (βεβαίως καθαρεύουσα) αιτιατική, ίσως για να δείξει ότι η ανανεωτική αριστερά στα γλωσσικά είναι αναπαλαιωτική.

 

 

 
Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο