Το μινωικό καλαμπόκι και ο δικηγόρος Κρης Κρης

 

Η διάδοση του καλαμποκιού στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την όψιμη Εποχή του Χαλκού, συνεχίζεται απρόσκοπτα. (Για το προηγούμενο επεισόδιο, βλέπε εδώ).

Στο βιβλίο του Τζόζεφ Αλεξάντερ Μακγκιλιβραίη «Μινώταυρος» (υπότιτλος: Ο σερ Άρθουρ Έβανς και η αρχαιολογία του μινωικού μύθου), έκδ. Ωκεανίδα 2002, σε μετάφραση Αλ.Κ… και επιστημονική θεώρηση μετάφρασης-επιμέλεια Γ.Γκ… και συγκεκριμένα στη σελίδα 424, μαθαίνουμε ότι στις ανασκαφές στην Κνωσό «πράγματι βρέθηκαν υπολείμματα καμένου καλαμποκιού».

 

Πράγματι; Ή μήπως, όπως λέει το αγγλικό, “remains of burnt corn were also found”? Διότι corn, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε, ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ρε παιδιά. Σημαίνει και γενικώς δημητριακά, και μάλιστα πρωταρχικά σημαίνει δημητριακά. Μεγάλη ζημιά μας έκανε το ποπ κορν! Το καλαμπόκι, μέχρι αποδείξεως του εναντίου, είναι αποκλειστικότητα της αμερικάνικης ηπείρου. Και βέβαια, εντάξει, είναι αβλεψία του μεταφραστή, που είναι και καλός συγγραφέας (αν δεν πρόκειται για συνωνυμία). Αλλά η επιμελήτρια τι έκανε; Σε τι συνίσταται η επιστημονική θεώρηση της μετάφρασης; Τι έκανε η επιμελήτρια και της ξέφυγε το μινωικό καλαμπόκι;

 

Ίσως ήταν απασχολημένη με το να «ευπρεπίζει» το κείμενο. Διότι εντύπωση κάνει ότι παντού, όταν γίνεται αναφορά σε Κρητικούς, σε Κρητικούς της νεότερης εποχής να υπογραμμίσω, όχι ξαδερφάκια του Μίνωα (αν και ούτε και τότε θα ήταν ανεκτό), ο μεταφραστής ή η επιμελήτρια χρησιμοποιούν τον αρχαίο τύπο… ο Κρής (!!) που σε μένα τουλάχιστον θυμίζει το γνωστό ψωμί για τοστ της μάρκας Κρις-Κρις (Κρης Κρης;). Διότι βέβαια, όταν το Evans’s Cretan lawyer, παναπεί ο Κρητικός δικηγόρος του Έβανς, το μεταφράζουν ο Κρης δικηγόρος του Έβανς, εγώ φταίω που πάει το μυαλό μου στον Κρις; Και μπορεί να είναι σωστά, αλλά είναι ελληνικά η φράση «εξομολογείτο ο Κρης»;

 

Πάλι καλά που στον ανδροκρατούμενο τότε κόσμο των ανασκαφών δεν υπήρχε και καμιά Κρητικιά, να την πούνε… Κρήσσα οι μεταφραστοεπιμελητές, και να πάθουμε ομαδικώς όλοι κρίση. Ή κρήσση.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στο Κομπολόι του Δραγουμάνου© 2007 Νίκος Σαραντάκος