Η μπούρκα του πρωτοσέλιδου

 

Ένα αστείο (ή θλιβερό) περιστατικό έγινε τις προάλλες στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης· η ελέγκτρια που ήταν πρωινή βάρδια στον πύργο ελέγχου παρακοιμήθηκε, είχε και κλειστό το κινητό της, με αποτέλεσμα τα πρώτα αεροπλάνα που έφτασαν στο αεροδρόμιο γύρω στις 6.30 το πρωί να βρουν το αεροδρόμιο… κλειστό και να αναγκαστούν για πολλή ώρα να κάνουν βόλτες πάνω από τη Μυτιλήνη.

 

Αστείο ή θλιβερό περιστατικό, απ’ αυτά που αξίζουν ένα καλούτσικο κομμάτι στις μέσα σελίδες και –αν δεν υπάρχει αρκετή επικαιρότητα– ίσως και μια σύντομη πρωτοσέλιδη αναφορά.

 

Το περιστατικό της Μυτιλήνης αξιώθηκε και μπόλικη κάλυψη στις μέσα σελίδες και πρωτοσέλιδη αναφορά, και μάλιστα στην πάνω αριστερά γωνία της πρώτης σελίδας του φύλλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2008. Όμως, οι δυο τίτλοι, ο πρωτοσέλιδος και ο μέσα, είχαν μια μικρούλα διαφορά· ίσως όχι τόσο μικρούλα, αν το καλοσκεφτούμε, και ασφαλώς όχι αθώα.

 

Στις μέσα σελίδες, στο καθαυτό ρεπορτάζ, ο φίλος Στρατής Μπαλάσκας (και, να μου επιτραπεί η παρένθεση, μια και έχω καταγωγή και από τη Μυτιλήνη, ένας από τους καλύτερους επαρχιακούς ανταποκριτές όλων των εφημερίδων, πραγματικό κόσμημα του κλάδου) έχει βάλει έναν πνευματώδη τίτλο σε ζωντανά ελληνικά: Σιγά, η ελέγκτρια κοιμάται… (το οποίο είναι βεβαίως παράφραση του τίτλου ενός παλιού, καλού σίριαλ).

 

Στον πρωτοσέλιδο τίτλο όμως, τα πράγματα έχουν ξεφύγει από την αρμοδιότητα του φίλου Μπαλάσκα. Εκεί έχει αναλάβει δράση ο αγιατολάχ Ευπρεπιστής, ο υπεύθυνος ύλης. Δεν επιτρέπεται γυναίκα να βγει στην πρώτη σελίδα έτσι όπως είναι κάθε μέρα, φυσιολογική, σαν γυναίκα, ελέγκτρια. Όχι. Ή (σε άλλες εφημερίδες) θα βγει μισόγυμνη και μπογιατισμένη γλάστρα, ή (εδώ) θα βγει κουκουλωμένη με τη μπούρκα του πρωτοσέλιδου:

 

Ξεχάστηκε η ελεγκτής, δυο αεροπλάνα έμειναν στον αέρα! είναι ο γραμματικά μισογυνικός τίτλος της πρώτης σελίδας.

 

Αλήθεια, τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε (δείτε πάντως και τα προηγούμενα σημειώματά μου εδώ κι εδώ κι εδώ) ότι ο γλωσσικός ευπρεπισμός δεν είναι κάποιο αυθόρμητο κίνημα «από τα κάτω» αλλά συνειδητή πολιτική και ιδεολογική τρομοκρατία που εκπορεύεται από τις θέσεις εξουσίας;

 

 

 

 

 
Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο