Ποδαρικό στις κοτσάνες

 

Αρχές ακόμα της νέας χρονιάς 2009, καθόλου ευοίωνες μάλιστα, κι έτσι κι αλλιώς ο κατεργάρης ακόμα δεν έχει επιστρέψει στον πάγκο του, οπότε το ποδαρικό του 2009 στις κοτσάνες θα είναι διαμεσολαβημένο –για να χρησιμοποιήσω και μια λέξη της μόδας. Δηλαδή, τις πρώτες κοτσάνες του 2009 δεν τις ψάρεψα εγώ αλλά φίλος των σελίδων που το έχει δίπορτο (ξέρει αυτός).

 

Στη γενική κατηγορία κοτσάνας, το ποδαρικό έγινε από το πάντα έγκυρο Βήμα, το οποίο στις 3 Ιανουαρίου έγραψε:

Το τρίτο θέμα που βρίσκεται επί ξΗρού ακμής είναι η πώληση της νέας Ολυμπιακής…

 

Κι έτσι ξεράθηκε το ξυράφι! Ίσως μου πείτε πως είναι υπερβολικό ή και άχαρο να πιάνεται κανείς από ένα λαθάκι που μπορεί κάλλιστα να είναι αβλεψία ή να οφείλεται στο δαίμονα του τυπογραφείου (ο οποίος στην ηλεκτρονική εποχή μας έχει αποχτήσει πολλά καινούργια ποδάρια). Θα παρατηρήσω όμως ότι ο συντάκτης τα ήθελε και τα έπαθε. Διότι όταν χρησιμοποιείς μιαν ομηρική έκφραση (επί ξυρού ακμής) περιφρονώντας την ισοδύναμη και κατά την ταπεινή μου γνώμη πολύ πιο παραστατική έκφραση της εποχής σου (στην κόψη του ξυραφιού), όταν ξενερώνεις το κείμενό σου για να κάνεις φιγούρα και να πουλήσεις τρισχιλιετιλίκι, δεν είσαι αθώος για τις παράπλευρες απώλειες.

 

Στην ειδική κατηγορία των «μουστακιών της Τζοκόντας», δηλαδή στις κοτσάνες που οφείλονται σε γλωσσικό ερμαφροδιτισμό, το ποδαρικό της χρονιάς, σύμφωνα πάντα με τη σοδειά που έστειλε ο ίδιος φίλος, έγινε από αθλητικόν ιστότοπο. Σε περιγραφή αγώνα γυναικείου πόλο, το ρεπορτάζ επιμένει ότι:

Πρώτες σκόρερ για την ομάδα της παραλιακής ήταν οι Ασημάκη και Γερόλυμου με 4 γκολ έκαστος.

 

Και πάλι, σκέφτομαι πως αν δεν ξενέρωνε το κείμενο με το λόγιο «έκαστος», ο συντάκτης θα την απέφευγε την κοτσάνα. Δεν νομίζω να έγραφε «με 4 γκολ ο καθένας».

 

 

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο

 © 200
9 Νίκος Σαραντάκος