Πρυτανικός οδΩΣτρωτήρας

 

Τον τίτλο, ή έστω τη δεύτερη λέξη του με τη δημιουργική ορθογραφία της, τον οφείλω στον φίλο Νίκο Κούρκουλο, που μου έστειλε ηλεμήνυμα με απόσπασμα από την επιστολή του πρύτανη του πανεπιστημίου Αιγαίου προς τον ομόλογό του της Θεσσαλονίκης.

 

Ναι, το «ως» χρησιμοποιείται πλέον από πολλούς σαν οδοστρωτήρας (η πατρότητα του λογοπαιγνίου ανήκει στον φίλτατο Γιάννη Χάρη). Αφού ισοπέδωσαν κάθε λεπτή και χοντρή διάκριση με το σαν, οι ίδιοι που έσκιζαν τα ρούχα τους όταν έγραφε κανείς (σωστά) «να πω κι εγώ τη γνώμη μου σαν άνθρωπος», τώρα το επεκτείνουν σε νέες περιοχές. Κάποιοι γράφουν ως παράδειγμα (είναι το ελληνικό «Για παράδειγμα»), ενώ ο πρύτανης Αιγαίου ανοίγει ένα εντελώς καινούργιο πεδίο δόξας.

 

Θέλοντας λοιπόν ο πρύτανης Αιγαίου να εξηγήσει τα επεισόδια της Θεσσαλονίκης, και τον προπηλακισμό (;) του εκεί πρύτανη, στα παιδιά του και τους φίλους του που «παρίσταντο» μαζί του στον καναπέ και έβλεπαν τηλεόραση (προσοχή: όταν κάθεσαι μαζί με κοτζαμάν πρύτανη δεν κάθεσαι, δεν βρίσκεσαι, δεν είσαι, μόνο παρίστασαι), θέλοντας λοιπόν να τους εξηγήσει την κατάσταση, τούς είπε τα εξής:

 

Με δεδομένο ότι, συνήθως, είναι ορθολογικά δυσερμήνευτη η εμπλοκή ενός ελλόγου όντος, ως Εσύ, με την πρυτανική ευθύνη υπό τις τρέχουσες συνθήκες, προσπάθησα να εξηγήσω ότι ‘αυτό’ που ωθεί είναι η απέχθεια στη μονοτονία, το άγχος της ανεπαρκούς προσφοράς μέσω των συνήθων δράσεων, ο φόβος της παρέλευσης του χρόνου χωρίς να παράγεται το όποιο προσωπικό ‘στίγμα’ στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας… Βέβαια, δεν κατάλαβαν περίπου τίποτα από όλα αυτά, πολύ δε περισσότερο όταν παραλαμβάνουν ‘βιαίως’ στρεβλές εικόνες πληροφόρησης, μεταξύ των οποίων ότι κάποιοι εξ’ ημών, διαχρονικά, χρησιμοποιούν την πρυτανική ιδιότητα και θητεία προς ικανοποίηση προσωπικών σχεδιασμών.

 

Είναι τάχα περίεργο που φίλοι και παιδιά δεν κατάλαβαν Χριστό από αυτό το κομπολόι σαπουνόφουσκες; Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι η τόση πρυτανική λογιοσύνη και εκζήτηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει την απόστροφο μετά το «εξ» –λάθος που επαναλαμβάνεται και παρά κάτω στο κείμενο και για το οποίο οι παλιοί καθηγητές της Φιλοσοφικής σε έκοβαν στις εξετάσεις, ενώ τώρα γίνεσαι πρύτανης.

 

Το αριστούργημα όμως του πρυτανικού λόγου είναι το μνημειώδες «ως Εσύ», που αφού το διάβασα ξανά και το τριπλοδιάβασα, συμπέρανα ότι σημαίνει «όπως Εσύ». Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις το ως μπορεί να αντικαταστήσει το όπως (λογουχάρη όταν έχουν χρονική έννοια), αλλά όχι σε όλες, κύριε Πρύτανή μας! Μην τα ισοπεδώνετε όλα!

 

Το απόσπασμα που έβαλα αρκεί για να πάρουμε μια ιδέα για το στυλ του κ. Πρύτανη. Όσοι θέλουν περισσότερα, μπορούν μέσω γκουγκλ να βρουν το πλήρες κείμενο της επιστολής. Εγώ στο Ιντυμίδειο βρήκα και μια παλιότερη ανακοίνωσή του, με το εξής περίφημο: Ως προς την υπόνοια ότι η Πρυτανεία 'διέταξε' ή 'ζήτησε' την παρέμβαση της Αστυνομικής Δύναμης, τούτο είναι απολύτως άτοπο και μη χρήζον ουδεμίας τοποθέτησης.

 

Και σκέφτομαι: αν έγραφε τόσο κακά, τόσο ξύλινα ελληνικά (με μαργαριτάρια, λάθη, δύσκαμπτες γενικές, δημοτικοφανείς ελληνικούρες και δεν συμμαζεύεται) ένας συνδικαλιστής φοιτητής, όλο και κάποιος δημοσιογράφος θα είχε καυτηριάσει την ξύλινη κομματοπαγή γλώσσα που χρησιμοποιούν τα λεξιπενή, άγλωσσα και αφασικά νιάτα μας. Τώρα που τα γράφει πρύτανης;

 

 

Επιστροφή στο Κοτσανολόγιο