Ορέστης Λάσκος

Στη σελίδα αυτή θα συγκεντρώσω υλικό για τον ποιητή, σκηνοθέτη και ηθοποιό Ορέστη Λάσκο (1908-1992).


Σύντομο βιογραφικό του Ορέστη Λάσκου, γραμμένο από κινηματογραφική σκοπιά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το πήρα από το ηλεκτρονικό περιοδικό Κουίντα, απ' όπου πήρα και την παραπάνω φωτογραφία. Για τον κινηματογραφικό Ορέστη Λάσκο μιλάει και ωραίο κείμενο του Γ. Ζερβουλάκου, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το πήρα από περιοδικό του Ελλ. Κέντρου Κινηματογράφου, όπου δηλωνόταν ότι αποτελεί προδημοσίευση από βιβλίο.

Καλώς ή κακώς, η τεράστια σε ποσότητα (55 ταινίες περίπου) κινηματογραφική παραγωγή του Ορέστη Λάσκου επισκιάζει το ποιητικό του έργο. Πολλές από τις ταινίες του είναι αδιάφορες, άλλες βλέπονται ακόμα, η "Δάφνις και Χλόη" θα μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου. Από τα ποιήματά του, τουλάχιστον δύο έχουν πιστεύω εξασφαλίσει την αθανασία, το "Παρίσι" και το "Βλαδιβοστόκ".

Διάλεξα να παρουσιάσω τον Ορέστη Λάσκο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι βρέθηκε στα χέρια μου ένα πολύ κομψό τομίδιο που επιχειρεί μια "εκ νέου" γνωριμία με τη ζωή και το έργο του ποιητή. Ανήκει στη σειρά "Εκ νέου" των εκδόσεων Γαβριηλίδης, μια σειρά στην οποία σύγχρονοι ποιητές ξαναδιαβάζουν το έργο παλιότερων. Έτσι, ο Βαγγέλης Κάσσος παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Ορέστη Λάσκου, μαζί με 20 ποιήματά του.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα ποιήματα του Λάσκου αποτελούν έξοχο παράδειγμα μιας χαμένης και ξεχασμένης ίσως λειτουργίας της ποίησης: της απαγγελίας και μάλιστα από το σανίδι του θεάτρου. Ο Λάσκος απάγγελνε ο ίδιος τα ποιήματά του με ωραία φωνή κομφερανσιέ, και ήταν όπως λένε όσοι τον άκουσαν πολύ εντυπωσιακός. Και τα πιο πολλά από τα ποιήματά του είναι γραμμένα για να απαγγέλλονται μεγαλόφωνα, εκμεταλλεύονται τις ρίμες, τις επαναλήψεις, τις παύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρα από τα πασίγνωστα, θεωρώ το ποίημα για τον Νεγκούς (βλ. παρακάτω) που, θύμα της επιτυχίας του, ίσως θα έπρεπε να είναι συντομότερο.

Συγκέντρωσα τα ποιήματα του Λάσκου που κυκλοφορούσαν στο Διαδίκτυο, καθώς και ορισμένα που τα πήρα από την "Εκ νέου" παρουσίαση του Βαγγέλη Κάσσου αλλά και από άλλες πηγές. Η σειρά που παραθέτω τα ποιήματα είναι τυχαία.
Ποιήματα:

Το Παρίσι

Η παράσταση

Μυρτάλη

Ραδινή

Ξανθώ

Νινόν

Όταν θαρθεί κάποια φορά

Μια όχι και τόσο απλή ιστορία

Το Μπάγκειον

Παρασκευή 14/9/43

Μισός-μισός

Ο Νεγκούς στην "Κοινωνία των Εθνών" στη Γενεύη

Ταξίδι στο Βλαδιβοστόκ
Επιστροφή στα λογοτεχνικά αφιερώματα
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου

Γράψτε μου / Mail me