Αλληλογραφία του Μότσαρτ

 

Στα τέλη του 1989 γνώρισα την Αγγελική (τη γυναίκα μου) που μου χάρισε δίσκους κλασικής μουσικής και είχε αδελφό εκδότη. Αυτά τα δύο συνδυάστηκαν το 1991, που ήταν το επετειακό έτος Μότσαρτ (200 χρόνια από το θάνατό του) κι έτσι τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε η Αλληλογραφία του Μότσαρτ από τις εκδόσεις Ερατώ του Μανώλη Μανουσάκη, σε μετάφραση δική μου από τα γερμανικά που επειδή ήταν πανάκριβα βιβλία πήγαινα και τα δανειζόμουν από την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου. Το βάζω μέσα στα «δικά μου» βιβλία (ενώ δεν βάζω τις άλλες μεταφράσεις που έχω κάνει) επειδή πέρα από τη μετάφραση έχω βιογραφία του Μότσαρτ, εργογραφία, άφθονες υποσημειώσεις και άλλο πρωτότυπο υλικό.

 Η έκδοση ήταν πολύ καλαίσθητη με άφθονες εικόνες εκτός κειμένου, σκληρό εξώφυλλο και όμορφες βινιέτες. Το βιβλίο έκανε και δεύτερη έκδοση, άλλωστε πρόσφατα (το 2006) είχαμε και νέο επετειακό έτος Μότσαρτ, τα 250 χρόνια από τη γέννησή του αυτή τη φορά. Να είμαστε καλά όλοι και ίσως στο επόμενο επετειακό έτος, το 2041, να γίνει και τρίτη έκδοση.

 

 

 

Την ίδια χρονιά, το 1991, δημοσίευα καθημερινά στην εφημερίδα Τα Νέα μια μικρή στήλη με τίτλο «Η σημερινή μέρα στη ζωή του Μότσαρτ». Κάποτε θα βάλω εδώ ένα δείγμα της δουλειάς αυτής.

 

 

 

 

Μια γεύση από το βιβλίο αυτό μπορείτε να δείτε εδώ. Είναι η εισαγωγή για το έτος 1787. Πριν από τις επιστολές κάθε χρονιάς υπήρχε μια τέτοια εισαγωγή. Εδώ μπορείτε να δείτε μια βιβλιοπαρουσίαση.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στα Δικά μου βιβλία
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου