Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής

 

Στη σελίδα αυτή θα συγκεντρώσω υλικό για τον ποιητή και πεζογράφο Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή (1925-1996), ίσως έναν από τους πιο παραγνωρισμένους ανθρώπους των γραμμάτων μας. .


Σύντομο βιογραφικό του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή μπορείτε να διαβάσετε εδώ, παρμένο από τον Ριζοσπάστη της 2.10.2005. Επίσης, στο λινκ αυτό, μπορείτε να διαβάσετε άρθρο του Γ. Τραγγανίδα που γράφτηκε στο Ριζοσπάστη για την τέταρτη επέτειο από το θάνατό του και πραγματοποιεί εκτενέστερη αναφορά στη ζωή και το έργο του. Προσθήκη 30.1.2009: Άρθρο στην εφημερίδα Οδηγητής που γράφτηκε ύστερα από εκδήλωση της ΚΝΕ για τον Δ.Ρ.Ρ,

Ο Δημήτρης Ραβάνης, ο γλυκύτατος Μίμης, ήταν άνθρωπος με εξαιρετικό χιούμορ και χειμαρρώδες ταλέντο. Ασχολήθηκε με όλα τα είδη του γραπτού λόγου, από τον στίχο και την ποίηση, έως το θέατρο και το σενάριο, αλλά και με τη διαφήμιση. Εγραψε αστυνομικά, έγραψε παιδικά, έγραψε λόγια που τα έχουν τραγουδήσει ή τα έχουν ψιθυρίσει εκατομμύρια Έλληνες, χωρίς να ξέρουν ότι αυτός είναι ο δημιουργός τους. Δικοί του είναι οι στίχοι στο αντάρτικο "Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους", δικοί του και στο "Ο Μπελογιάννης ζει", δικό του είναι και το σλόγκαν "Θαύμα φαγητό θα γίνει με φυτίνη με φυτίνη" ή το "Η θεία Όλγα ξέρει", γιατί επί δικτατορίας δούλεψε στη διαφήμιση, μη μπορώντας να δημοσιεύσει αλλού.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαλεωνίδα, διευθυντή του εκδοτικού οίκου Σύγχρονη Εποχή, το έργο του αποτελείται από 32 εκδομένα πεζά, 15 ανέκδοτα, 21 ποιητικές συλλογές, 18 θεατρικά παιγμένα και έξι άπαιχτα, έξι ταινίες μεγάλου μήκους, 10 ραδιοφωνικές εκπομπές με 1.000 επεισόδια και 22 τηλεοπτικές εκπομπές. Τις προάλλες, ψάχνοντας τα αρχαία χαρτιά μου βρήκα ένα ανέκδοτο (τότε, ίσως και τώρα) μυθιστόρημά του, που μου το είχε στείλει περί το 1985, εκείνος ο φτασμένος σε εμένα τον νεοσσό, για να του πω τη γνώμη μου -ήταν σεμνός ο Μίμης.

Ξεχωριστή θέση στο έργο του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή έχει η ποιητική του συλλογή "Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη". Της έχω αφιερώσει ειδική σελίδα, με τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής.Άλλα κείμενα του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή:

Αν σου πω σ' αγαπώ, τι θα κάνεις;
Διήγημα από τη συλλογή "Το φιμωμένο φως", γραμμένο στα 1951. Το είχε αναδημοσιεύσει ο Ριζοσπάστης το 2005, από όπου το πήρα και έκανα λίγες διορθώσεις.

Η γροθιά
Ποίημα που δημοσιεύτηκε το 1959 στην "Επιθεώρηση Τέχνης"

Καλημέρα
Διήγημα που δημοσιεύτηκε το 1986 στο περιοδικό "Πολιτιστική"

Το μπλόκο
Απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο δρομάκος με την πιπεριά», όπως δημοσιεύτηκε στην Ανθολογία Αντιστασιακής Πεζογραφίας.

(Προσθήκη 30.1.2009)Επιστροφή στα λογοτεχνικά αφιερώματα
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου

Γράψτε μου / Mail me