Οι εσταυρωμένοι σωτήρες


Kυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εντός (ISBN 960-8472-56-3) το ιστορικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σαραντάκου Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες. Στο παμπάλαιο πρόβλημα της ιστορικότητας του Ιησού Χριστού, ο συγγραφέας δίνει μια πρωτότυπη δική του εξήγηση. Αντί να χρησιμοποιήσει τις γνωστές αντιφάσεις των ευαγγελίων ως επιχείρημα για να αποδείξει ότι Ιησούς δεν υπήρξε, αντί να επιχειρήσει από την άλλη πλευρά να τις υποβαθμίσει ως ασήμαντες, στηρίζεται αποκλειστικά στις πηγές -και στις αντιφάσεις τους- για να καταλήξει σε ένα προκλητικά απλό και ελκυστικό συμπέρασμα: ναι, Ιησούς υπήρξε -αλλά όχι ένας Ιησούς, αλλά τρεις: ένας επαναστάτης ζηλωτής, ένας οραματιστής διδάσκαλος, κι ένας αριστοκράτης από τη γενιά του Δαβίδ.

Το βιβλίο διατίθεται από τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Αθήνας.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
Οι Εσταυρωμένοι Σωτήρες δεν είναι συναξάρι, βίος αγίων, θεολογική διατριβή ή ιστορική μελέτη. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται για ένα ακόμη "ευαγγέλιο" του αγνωστικισμού και της άρνησης.

Δίνοντας στο κείμενό του τη μορφή ιστορικού μυθιστορήματος αλλά εφαρμόζοντας τις αρχές και τη μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας, ο Δημήτρης Σαραντάκος, με το βιβλίο αυτό καταθέτει μια νέα εκδοχή στο, πάντα επίκαιρο, χριστολογικό πρόβλημα.

Ο συγγραφέας απορρίπτει τη θεωρία της μυθικότητας του Ιησού Χριστού αλλά δεν αποδέχεται την ιστορικότητά του όπως αυτή θεμελιώνεται με τα στοιχεία και τις πληροφορίες που μας δίνουν οι Γραφές. Επιχειρεί να στηρίξει μια τρίτην εκδοχή: την παράλληλη ύπαρξη και δράση, την ίδιαν εποχή, τριών διαφορετικών ανθρώπων, οι μορφές των οποίων, πολλά χρόνια μετά τη θανάτωσή τους, συγχωνεύθηκαν και ενσωματώθηκαν στη μορφή του Ιησού Χριστού, όπως μάς τη δίνει η Καινή Διαθήκη.

Ο Ζηλωτής, ο Πρίγκιπας, ο Διδάσκαλος είναι τρία πρόσωπα (υπαρκτά κατά τον συγγραφέα, ο οποίος τα προσεγγίζει με αγάπη και σεβασμό), που συνέδεσαν τη ζωή και τη δράση τους, στην πορεία προς το θάνατο, με τις προσδοκίες των τέκνων του Ισραήλ να μεταφέρουν το Βασίλειο του Θεού στη γη, να αναστήσουν το αρχαίο τους κράτος ή να γίνουν δεκτά σε μια υπερβατική Βασιλεία των Ουρανών.

Το βιβλίο αυτό δεν υπόσχεται την παραμυθία ή τη λύτρωση αλλά σάς προσκαλεί σε μιαν αέναη και κοπιαστική περιπλάνηση στα μονοπάτια της ιστορίας και του μύθου, ακροβατώντας μεταξύ "πίστης" και "κρίσης" με μόνη πυξίδα την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει μία αλήθεια, πολύ δε περισσότερο δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια.Διαβάστε επίσης τον επίλογο του συγγραφέα στο βιβλίο.