Το Φιστίκι ειδοποιεί: Η κουλτούρα κάνει καλό

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

 

Γράφει ο Δημ. Σαραντάκος

 

Πολύ σωστά η Αίγινα τίμησε τον μεγάλο διανοητή, που έφυγε από τη ζωή πριν από πενήντα χρόνια και ο οποίος έζησε επί δεκαετίες εδώ, όπου δημιούργησε μεγάλο μέρος του έργου του. Κατά καιρούς άλλωστε γίνονται τα «Καζαντζάκεια», πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες σ΄ αυτόν. Τα τελευταία γίνανε το 2003.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις άρχισαν πριν από το Πάσχα και συνεχίστηκαν όλον τον Αύγουστο. Τις ανέστειλαν αφενός μεν οι πυρκαγιές, αφετέρου δε η εξαγγελία των εκλογών.

 

Πιστεύω πως οι σοβαρότερες από πλευράς περιεχομένου και ομιλητών εκδηλώσεις ήταν εκείνη που έγινε στις 16 Μαϊου στο 1ο Γυμνάσιο Αίγινας με κεντρικόν ομιλητή τον Δημήτρη Νικολόπουλο, εκείνη που έγινε στις 23 Ιουνίου στην αυλή του Λαογραφικού από τον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας και κατά την οποία μίλησαν ο φιλόλογος Δημήτρης Νικολόπουλος για το πεζογραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Δημήτρης Σαραντάκος για τον ποιητή Καζαντζάκη, ενώ ο Κώστας Χάνος μίλησε για τον άνθρωπο Καζαντζάκη, που είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά και, τέλος, εκείνη που συνδιοργάνωσαν στην αυλή του Λαογραφικού στις 13 Ιουλίου, ο Δήμος Αίγινας και το περιοδικό Αιγιναία κατά την οποία μίλησαν  ο διευθυντής της Αιγιναίας Γιώργος Μπήτρος για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, ο φιλόλογος Δημήτρης Νικολόπουλος για τις θρησκευτικές αντιλήψεις του, ο ποιητής Θανάσης Παπαθανασόπουλος για το ποιητικό του έργο και κυρίως για την «Οδύσσεια» του, ενώ η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ αναφέρθηκε στις αναμνήσεις της από τον διανοητή που υπήρξε και νονός της. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση και η  εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Τάσσου Ψαρρά, «ο Καζαντζάκης και η εποχή του».

 

Όσα γράφω παρακάτω είναι περιλήψεις των ομιλιών αυτών, μια που δεν έχω στη διάθεσή μου όλα τα κείμενά τους, ούτε και θα ήταν δυνατή η δημοσίευσή τους ολόκληρων, λόγω της έκτασής τους.

 

Ο Νίκος Καζαντζάκης Το έργο και η ζωή του

Ένας αμφιλεγόμενος ποιητής

Ο Καζαντζάκης και ο θεός

Ο Καζαντζάκης από την «ανάποδη»

Eργογραφία Νίκου Καζαντζάκη


Επιστροφή στα κείμενα από το Φιστίκι
Επιστροφή στα κείμενα του Δημ. Σαραντάκου
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου