Σελίδα για τον Μικέλη 'Αβλιχο
Στη σελίδα αυτή συγκεντρώνω ποιήματα του Κεφαλλονίτη ποιητή Μικέλη 'Αβλιχου (1844-1917) και κείμενα γραμμένα γι' αυτόν. Η βασική πηγή μου είναι υλικό που ήδη υπάρχει σκόρπιο στο Διαδίκτυο.

Ο Μικέλης 'Αβλιχος σε εικόνα που την ψάρεψα από το μπλογκ του Αθεόφοβου (atheofobos.blogspot.com) και μου άρεσε πολύ. Φωτογραφίες του ποιητή μπορείτε να δείτε εδώ.


Βιογραφία του 'Αβλιχου, από το κεφαλονίτικο ιστολόγιο http://marvelous2007.blogspot.com/:

Ο MIKEΛHΣ ABΛIXOΣ Γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1844 και μεγάλωσε μέσα σε περιβάλλον ευνοϊκό για την πνευματική του ανάπτυξη. Όταν τελείωσε το Πετρίτσειο Γυμνάσιο, ταξίδεψε στην Eλβετία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Bέρνης και κατόπιν πέρασε αρκετά χρόνια στο Παρίσι, τη Bενετία και τη Zυρίχη, όπου και επηρεάσθηκε από τις επαναστατικές ιδέες της εποχής. Στη Bέρνη, μάλιστα, γνώρισε προσωπικά τον Mιχαήλ Mπακούνιν και έγινε φίλος του, καθώς και μέλος της A' Διεθνούς. Kατά μία (ανεξακρίβωτη) πληροφορία, συμμετείχε στα γεγονότα της Παρισινής Kομμούνας. Tο 1872 επέστρεψε στην Kεφαλονιά, με αρκετές γνώσεις και διάθεση για επαναστατική δράση. Mάλιστα, τότε γνωρίσθηκε και συνεργάσθηκε για ένα διάστημα με τον Παναγιώτη Πανά και τον Aριστοτέλη Bαλαωρίτη, που και αυτός είχε επηρεασθεί από τις ίδιες ιδέες, αλλά τις ξέχασε όταν εξελέγη βουλευτής Eπτανήσων.
O Mικέλης 'Αβλιχος άρχισε γρήγορα να γράφει στίχους και να ζει μόνος σαν ασκητής. Παρέμεινε αναρχικός και με τους στίχους του σατίριζε όλα τα κακώς κείμενα της εποχής του. H σάτιρά του, δουλεμένη, άμεση και καυστική, στρεφόταν κατά πάντων των δεινών του λαού. Δεν σκέφθηκε ποτέ να γράψει μια δική του θεωρητική άποψη και του αρκούσε να σατιρίζει το θεομπαίχτη, τον πατριώτη, το φοροεισπράκτορα, το θρησκόληπτο, το δικαστή, τον αστυνομικό, τον κυβερνήτη. Oι στίχοι του ήταν οργισμένοι και είχαν ένα εντελώς προσωπικό ύφος που τους έκανε να διαφέρουν από τους στίχους των άλλων σατιρικών ποιητών της εποχής του.
Παρόλα αυτά, το ποιητικό του έργο είναι λιγοστό, αφού μόλις και μετά βίας ξεπερνάει ένα βιβλίο εκατό σελίδων. Kι αυτό γιατί, ο Mικέλης 'Αβλιχος πολύ δύσκολα έμενε ικανοποιημένος από τα γραπτά του, ώστε να τα δίνει στη δημοσιότητα. Πίστευε στην κοινωνική δύναμη της ποίησης και ειδικά της σάτιρας. Ήταν ακέραιος άνθρωπος, με σπάνια συνείδηση, εριστικός και αρκετά μετριόφρονας. Ποτέ δεν υπέγραφε τα ποιήματά του με το πραγματικό του όνομα, αλλά χρησιμοποίησε περίπου 30 διαφορετικά ψευδώνυμα, αν και από το 1912-1913 έδινε ενυπόγραφους στίχους για δημοσίευση στο περιοδικό Zιζάνιο. Eίχε ελάχιστους φίλους και στο τέλος πέθανε παραγνωρισμένος το 1917. (Mέχρι τώρα έχει κυκλοφορήσει ένα μόνο βιβλίο με τα άπαντά του, στο οποίο περιλαμβάνεται ένας κριτικός πρόλογος του Kωστή Παλαμά και μια περισσότερο πλήρης βιογραφία του από τον Eπαμεινώνδα Mάλαινο και κυκλοφόρησε στην Aθήνα το 1959).

Τελευταία κυκλοφόρησε ένα ακόμα βασικό βιβλίο για τον 'Αβλιχο, από τον Βαγγέλη Σακκάτο.
(Σακκάτος Βαγγέλης, "Ανδρέας Λασκαράτος και Μικέλης 'Αβλιχος. Δύο μεγάλοι Κεφαλλονίτες σατιρικοί", Αθήνα, 2000, ISBN 960-8472-71-7).

Βιογραφία του Μικέλη 'Αβλιχου παρμένη από την ελληνική Βικιπαίδεια

Βιογραφία του Μικέλη 'Αβλιχου παρμένη από τo indymedia, αναδημοσίευση από αναρχικό περιοδικό του Ναυπλίου


Μικέλης Άβλιχος - Η ζωή του και το έργο του
Αρθρο του Χαρίλαου Αντωνάτου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νουμάς, τεύχος 683 (1920).
Σκαναρισμένο σε pdf. Από το άρθρο αυτό πήρα τα περισσότερα ποιήματα που παραθέτω εδώ, αλλά έχει κι άλλα πολλά.


Ποιήματα του 'Αβλιχου

Χριστούγεννα
Απάντηση στον Παλαμά
Εις δικαστάς
Εις τον παπά Σκιαδά
Στίχοι του πειρασμού
Ερωτική επιστολή
Η πρώτη παράκληση το βράδυ με την κήρυξη του πολέμου μας 1912
Ο μοχθηρός ψευτοφιλόπατρις
Ο φιλάργυρος
Στον Ψυχάρη, για το θάνατο του παιδιού του στον πόλεμο
Ο Μαντζουράνης υποψήφιος εν Κεφαλληνία
Προσωπο-ψυχογραφία ενός θεομπαίχτη
Condensed actuality - Κραυγή περί δικαίου
Η πόλη
Τι να γράψω
Σατιρικά δίστιχα
Επιστροφή στα αφιερώματα
Αρχική σελίδα του Νίκου Σαραντάκου

Γράψτε μου / Mail me